Icon 12

Описание на класовете

МАЙСОР СТИЛ

Майсор, а не МайсТор стил, е индивидуална практика в група, която позволява на ученика да получава индивидуални насоки и асистенции, както и да учи метода на Ащанга Виняса със свое собствено темпо. 

В този стил на практика, учениците изучават методично и систематично асаните – една по една. Асаните се добавят от учителя, който наблюдава практиката на ученика, коригира го, дава му насоки как и върху какво да работи. Когато ученика усвои дадена асана, учителят му показва нова. Така всеки напредва индивидуално спрямо своите нужди и способности и има възможност да практикува със своя собствен ритъм на дишане и движение.  

В този клас всички са добре дошли – от съвсем начинаещи до напреднали ученици, които искат да задълбочат познанията си в практиката. Обикновено в началото се набляга на по-детайлно обаяснение на новите ученици. Напредвайки постепенно, те получават повече свобода и биват поправяни единствено там, където имат нужда. Това позволява практиката да стане по задълбочена и по-медитативна. 

 

Виж повече

ВОДЕН КЛАС

Воденият клас е важно допълнение към Майсор програмата както за начинаещите, така и за опитните учници. Дава много добра възможност да се коригира или научи точното изпълнение на всяка една от винясите в серията. По време на този клас учителят назовава имената на асаните, брои винясите и дава основни насоки за дишането и изпълнението на асаните.  

Следвайки броенето, ритъма и инструкциите на учителя, ученикът имa отлична възможност да придобие представа как се практикува, като същевременно да увеличи физическата и менталната си сила и издръжливост.  

Водена пълна ПЪРВА СЕРИЯ

В този клас всички пози от първа серия ще бъдат изпълнени със съответните виняси, дишане и дрищи. Класът е подходящ за хора, които имат опит в Ащанга и имат устойчива практикa.

Половин първа серия / Half primary

В този клас ще бъдат практикувани само асаните до Навасана (половината серия) със съответните виняси, дишане и дрищи. Това прави класа достъпен дори за хора, които не практикуват редовно Ащанга, но имат предишен опит в йога, и всеки, който има установена Ащанга практика.  Учениците ще бъдат водени през асаните, като ще бъдат давани и опции за модефикация там, където има нужда, така че практиката да бъде достъпна за всички. 

Водена ВТОРА СЕРИЯ

Този воден клас е подходящ само за тези, които са много добре установени в Първа серия и практикуват части от Втора. 

 

Виж повече

ВЪВЕДЕНИЕ И ОСНОВИ В АЩАНГА ВИНЯСА

Това е курс за начинаещи ученици и за тези, които искат да научат метода на Ащанга Виняса, и постепенно да могат да се включат самостоятелно в Майсор класовете.  В този курс учениците ще научат основите на метода на Ащанга и основните техники от практиката, известни като Тристана – специфично йогийско дишане, техники за концентрация на ума по време на практиката (дрищи) и техники за овладяване и култивиране на жизнената енергия (бандха). Освен тези неща, те ще научат и основните асани, познати като слънчеви поздрави (суря намаскара) и изправената серия от асани, които са основополагащи за всяка една от главните сериите – 1-ва, 2-ра, 3-та и т.н.

В серия от класове и работилници ще получите индивидуални инструкции как да практикувате метода на Ащанга Виняса. В началото практиката е по-кратка, като с овладяването на асаните се добавят нови пози и практиката се удължава. Така ученикът ще може да изпита максимално терапевтичните ползи от практиката. 

 

Виж повече

АЩАНГА ЗА ВСЕКИ

Това е воден тип клас, подходящ за всички, особено за тези, които не идват на Майсор стил или традиционният воден клас им идва по-тежък, но искат да се запознаят с метода на Ащанга Виняса. В този клас има повече вербални инструкции и демонстрация от страна на учителя към учениците, като им дава малко повече време и насоки спрямо традиционният воден клас. Тук се изпълняват слънчевите поздрави, изправената серия от асани и някой от асаните от финалната серия. Целта е ученикът да свикне и да започне с практиката, а в бъдеще да има възможност да се включи в традиционните водени или Майсор класовете. 

 

 

Виж повече

МОБИЛНОСТ

Мобилността е възможността на човек да движи тялото си свободно и ефективно. Думата “свободно” тук означава движение без болка и ограничение, които идват от липсата на капацитет на ставното движение, гъвкавост на мускулите и сухожилията. Думата “ефективно” означава да има правилно разпределение нa мускулното и ставно натоварване, без да се прави “компенсация” (преработване на мускули и стави, които компенсират дисфункционалност на други такива).

Добрите тренировки по мобилност водят до движение без ограничения и болка. Американският Съвет за Упражнения (АСУ) споделя, че мобилността е един от най-важните елементи за физическата активност, тъй като води до правилна постройка на тялото, която го предпазва от това да прави нефункционални движения, които повишават риска от болка и контузия. 

Тренировките по мобилност определено са един от най-добрите начини човек да поддържа ставите си здрави, сухожилията еластични, а мускулите гъвкави и силни. Те култивират чувството за свобода и лекота на движението и намалят вероятността от контузии и дегенеративни заболявания на ставите и гръбнака. Също така увеличават капацитета на тялото да се справя с резките движения и така намаляват многократно вероятността от контузии – изкълчване, разкъсване на връзка, мускул или сухожилие, които много често се случват в ежедневието и спорта.

  • I-ВО НИВО

В този клас ще работим с прости и ефективни упражнения за подобряване на мобилността в хълбоците, коленете, таза, плешките, раменете и гръбначният стълб. Идеята на тази практика е да ни помогне да изправим стойката, да създаде чувство за свобода на движението и да премахне блокажите и болките в ставите и мускулите. Този клас е подходящ за напълно начинаещи хора в тренировките по мобилност и за всички, които тренират някакъв спорт (фитнес, футбол, тенис, плуване, ски, сноуборд, баскетбол, калистеника, кросфит и др.), основно фокусиран върху силата и издръжливостта. Класът е подходящ и за тези, които искат да подобрят спортната си форма, да се справят с болки или рестрикции в движението.

  • II-РО НИВО

Този клас е насочен към тези, които искат да задълбочат практиката си, фокусирайки се в детайли върху конкретни части от тялото като хълбоци, колена, глезени или различните части на гръбначният стълб и раменете. Този клас е свързан с повече практика, насочена към фокусираните упражнения, с които целим да се подготвим и да навлезем в дълбочина в конкретната зона. Практиката е подходяща за хора, които имат малък опит с тренировките по мобилности и такива, които тренират някакъв спорт (фитнес, футбол, тенис, плуване, ски, сноуборд, баскетбол, калистеника, кросфит и др.), основно фокусиран върху силaта и издръжливостта. Класът е подходящ и за тези, които искат да подобрят спортната си форма, да се справят с болки или рестрикции в движението.

Ако искате да разберете повече и да се включите в подходяща за вас практика по мобилност, заповядайте в Таруна Йога Шала в София. Към График

 

 

Виж повече

ОГЪВКАВЯВАНЕ

Независимо какъв спорт или физическа активност практикуваме, понякога срещаме трудности при изпълнението на част от движенията. Най-често те се изразяват в затруднения с навежданията напред, огъванията назад и мобилността в хълбоците и раменете. Гъвкавостта в проблемните зони може да се подобри значително с целенасочена работа. По време на тази практика ще използваме упражнения, които прогресивно подобряват гъвкавостта и мобилността на тялото в проблемните зони.

По време на практиката ще се фокусираме и върху няколко основни елемента:

– култивиране на пасивната и активна гъвкавост на краката;

– култивиране на пасивната и активна гъвкавост на гърба;

– подобряване на мобилността на хълбоците и раменете.

  • I-ВО НИВО

Независимо дали искате да подобрите гъвкавостта си, за да си помогнете във вашите тренировки по танци, спортни занимания, фитнес, или просто да придобиете добро обща физическа форма, този клас по гъвкавост е подходящ за вас. Казано най-общо, той ще ви помогне да увеличите капацитета на движение и да придобиете мускулна сила и издръжливост. Той е подходящ за начинаещи и средно напреднали. Насочен е към тези, които искат да развиват гъвкаво и здраво тяло – устойчиво и безопасно.

  • II-РО НИВО

Ако искате да развиете дълбочина на движението, сила, издръжливост, баланс и правилна техника на гъвкавост на тялото, този клас е точно за вас. Тук ще навлезем в детайли с помощта на разнообразни упражнения. Те ще подобрят вашата пасивна гъвкавост и капацитета ви на движение и ще ви помогнат да култивирате мускулна сила, за да може тялото ви да влиза в по-сложни пози безопасно и с минимална допълнителна помощ. Тук всяка практика ще има определен фокус, например – извивки назад, огъвкавяване на хълбоците за крак зад главата, шпагати, огъвкавяване на торакалния дял на гръбначния стълб, раменете и др.

Тази практика е подходяща за средно напреднали и напреднали, които вече имат някакво ниво на гъвкавост, и са в готовност да го задълбочат.  

*Класът е подходящ за практикуващи на всички нива.

**Местата за практиката са ограничени и предварителното записване е задължително.

 

Виж повече

СТОЙКИ НА РЪЦЕ

  • I-ВО НИВО

Всички знаем, че да обърнем перспективата си и да се научим да стоим на ръце е трудно. Стойките на ръце могат да бъдат голямо предизвикателство и „мисия невъзможна”, ако нямаме правилна техника и достатъчно сила и мобилност. Целта на този клас е да ви помогне да развиете достатъчно сила, мобилност и правилна техника, за да се научите да балансирате на ръце. Ще ви покажем, стъпка по стъпка, какво трябва да правите, за да разберете механиката на стойките на ръце, както и да можете да намерите точката на баланс.

*Този клас е подходящ за начинаещи и средно напреднали.

  • II-РО НИВО

Ако вече сте се научили да пазите баланс в стойка на ръце, без помощта на стена, и искате да развиете своите умения като, например, да правите скорпион, шпагат или лотус в стойка на ръце. Или пък да се научите да повдигате стойка на ръце със сила от място, вместо със скок, този клас е точно за вас. Тук ще ви научим, стъпка по стъпка, как да развиете нужната мобилност, сила и издръжливост, за да изпълнявате тези невероятни пози с грация и лекота. 

 

Виж повече

ПРАНАЯМА

Пранаяма – дишай като йоги!

  • I-ВО НИВО

Пранаяма е една от най-ценните техники в йогата. Тя е моста между човешката физика и метафизика и има дълбоко влияние върху всички аспекти на човешката личност, започвайки от тялото, минавайки през ума и стигайки до съзнанието. Дишането е един от най-важните процеси за човека, но единици са хората, които знаят как да дишат осъзнато и пълноценно, а още по-малко са тези, които го правят. В този клас ще поставим основите на правилното, дълбоко и контролирано дишане. То може да промени живота ви, да ви помогне да придобиете виталност, вътрешен баланс и спокойствие, добро настроение и бистър ум.  Този клас е важен за тези, които искат да се включат в по-горните класове по Пранаяма. 

  • II-РО НИВО

Този клас е подходящ за тези, които вече имат основите на правилното дишане и бандхите (заключването на енергийните центрове в тялото) и искат да задълбочат познанието и опита си с основните Пранаяма практики, като „Надхи шодхана”, „Уджай”, „Брахмари”, „Ситали”, „Бхастрика” и др. Практикувайки тези Пранаяма практиктики редовно, тялото става здраво и енергично, а умът бистър и спокоен. 

  • III-ТО НИВО

Ако вече сте усвоили основните Пранаяма практики и искате да се потопите в дълбочина в изкуството на Пранаяма, този клас е за вас. В него се използват различни техники на концентрация, визуализация, повтаряне на мантра в синхрон с дишането, бандхи и задържане на дъха. Този клас изисква определено ниво на дълбочина на дъха (минимум 8 сек. вдишване), добро ниво на владеене на различните бандхи и добро ниво на кумбхака (способността да се спира дишането след вдишване или издишване).

Ако не знаете дали сте готови за този клас, може да се консултирате с учителя.

 

Виж повече

ЙОГА ЗНАНИЕ

Ежеседмични класове

Как си представяте йогата? Може би гъвкав човек застанал на постелкатa в трудна поза, от която даже не можете да разберете как ще се отплете. Или пък, човек, седнал в лотус със затворени очи? Определено това са асоциациите, които ние правим най-често, но колко от нас разбират йога като начин на възприятие на света, мислене, думи, дейстивия, настоение и отношение?

Всъщност, много по-лесно е да практикуваме йога, когато сме на постелката. Тогава всички (или почти всички) сме смирени, търпеливи, толерантни, мили, отзивчиви и т.н. Но какво се случва когато се срещнем с трудните ситуации в живота и с хората, или нещата, които отключват нашите скрити негативни черти. Всъщност йога практиката на постетелката ни е много лимитирана, 1 час или 1:30…, но истинската йога започва, когато излезем извън постелката. Тогава имаме възможност да практикуваме йога 24/7 без никакви пространствени и времеви ограничения.

За да може това да стане, на нас ни е нужно познание, което да ни даде правилна перспектива и позиция, от която да гледаме на света и да си взаимодействаме с него. В тези ежеседмични класове ще имаме възможността да изучаваме древните йога текстове и да получим тяхната дълбока мъдрост, която да разсее тъмнината в живота ни и да ни служи като пътеводна светлина. 

Виж повече