Icon 12

Йога Традиция

Парампара

Традицията е основата, на която се гради добрата йога практика. 

Както едно здание не може да издържи дълго без да има добра основа, така и йога практиката не може да бъде устойчива и продуктивана без стабилни основи, базирани на дълголетна традиция. В йогата традицията на предаване на знание от учител на ученик се нарича “парампара”, или ученико-учителска последователност. 

В йогата връзката между учител и ученик е много по-близка и дълбока, в сравнение с по-формалната, която се наблюдава в модерната образователна система, където учителят има ролята на тематичен лектор. Тук учителят има ролята на наставник и приятел, който се грижи за развитието на ученика и за най-висшето му благо. 

В традициите на йогата е заложено знанието да се предава от учител на ученик. Така е и до днес, непокътнато през хилядолетията. По този начин се е запазила неговата автентичност. Учителят споделя знанието, което е получил и съхранил в сърцето си от своя учител, заедно със своите лични реализации, с чисти намерения и без никакви егоистични мотиви. Ученикът, от своя страна, следва инструкциите на своя учител и приема смирено това знание с отворено съзнание, опитвайки се да вникне в неговата дълбочина.

Парампара може да се сравни с добре отъпкана пътека в гъстата гора, която води до върха на планината. Ако ученикът върви внимателно по стъпките на своя учител, той ще избегне безбройните опасности по пътя и ще достигне до крайната цел. 

Учители в традицията на Ащанга Виняса

 

Шри Тирумал Кришнамачаря

Т. Кришнамачаря става известен с името „бащата на модерната йога”. Смятат го за Гуру на най-популярните йога учители по света, като БКС. Айенгар, К.Паттабхи Джойс, Индра Деви, ТКВ. Десикачак, които, от своя страна, имат милиони последователи по целия свят. Т.Кришнамачаря е перфектен пример за практикуване на истинска йога, учен, лечител и терапевт, както и пример за човек на модерната ера, достигнал до почти 100 години в своя живот. Той стои в основата на това йогата да е незаменима част от ежедневието на толкова много хора днес. 

Т.Кришнамачаря е роден през 1888 г. в малко селце в Индия. Воден от силно вътрешно търсене, на 27-годишна възраст той тръгва към Хималаите, за да намери истински учител, който да му предаде йога науката. След дълго пътуване той открива своя Гуру – Йоги Рама Мохан Брахмачари, който живеел сам в пещера в Хималаите. След като дълго изпитва волята и решителността на Кришнамачаря, Рама Мохан го приема официално за свой ученик. 

Под ръководсвото на своя учител, в продължение на 10 г., Кришнамачаря изучава задълбочено йога асани, Пранаяма, крия, медитация и разучава йога текстове. Когато Рама Мохан вижда, че неговият ученик е усвоил добре наученото, той му казва, че е готов и трябва да споделя знанието с другите. Тогава Кришнамачаря отива в Майсор и става учител на кралското семейство и на някои от местните деца, едно от които е Шри Кришна Паттабхи Джойс.

Паттабхи Джойс

Малко са хората, които практикуват йога и не са чували за Ащанга Виняса. В последните 30 години, заедно с БКС Айенгар, Паттабхи Джойс става едно от най-известните имена в йогата на запад. Негови известни ученици са Дейвид Свенсон, Марк и Джоан Дарби, Нанси Гилгоф, Еди Стърн, Ричард Фрийман, Кино Макгрегор и много други. Паттабхи Джойс е известен сред своите последователи и като “Гуруджи”, което показва уважението, което негови ученици са имали към него. Още от ранна възраст той е имал силно желание да изучава санскрит, което всъщност го довело до срещата му с Т.Кришнамачаря. Точно той бил учителя му в Майсорският университет по санскрит. 

Веднъж П.Джойс отишъл на йога демонстрация в университета и бил много вдъхновен да види своя учител как демонстрира удивителни йога асани. След това П.Джойс помолил Т.Кришнамачаря да стане негов учител и да го води по пътя на йогата. Паттабхи посещавал рано сутринта преди училище йога шалата и практикувал усърдно всяко движение. Така, не след дълго, той се превърнал в един от най-сериозните ученици на своя учител. Кришнамачаря започнал да го взима със себе си на йога демонстрации из цяла Индия. 


През 1948 г. Гуруджи основава “Ashtanga Yoga Research Institute” – AYRI и започва да преподава на местните хора, сред които полицаи и доктори. Те дори понякога насочвали пациентите си към него, за да им помогне с различни заболявания (диабет и високо кръвно). Към края на 60-те и началото на 70-те години се появили първите американски и европейски ученици на Гуруджи, което в последствие довело до редица пътувания и йога конференции на различни дестинации – Бразилия, Америка, Австралия, Франция, Норвегия, Англия, Финландия и Швейцария.

През следващите две десетилетия, практиката на Ащанга Виняса постепенно се разпространила по целия свят и това довело до много нови студенти, които идвали ентусиазирани да практикуват с Гуруджи. Йога шалата се преместила от Лакмипурам в Гогулам. През 2002 г. емблематичната нова шала отворила врати, което дало възможност на много нови ученици от целия свят да дойдат и да практикуват. 

През 2007 г., след близо 70 г. преподаване на йога, Гуруджи се оттегля, оставяйки “Ashtanga Yoga Institute” AYI в ръцете на дъщеря си Сарасвати и своя внук Шарат. 

Шарат Джойс

Шарат Джойс е син на Сарасвати и внук на Паттабхи Джойс. Израствайки в семейство на йоги, Шарат, от ранна възраст, започнал да практикува асани. Едва след като завършил формалното си образование обаче, на 19 г. възраст, започнал да води своя ежедневна йога практика. В продължение на много години той ставал всяка сутрин в 3:30, отивал до йога шалата на дядо си, практикувал и след това оставал да асистира на другите ученици. Той е единственият ученик, който е завършил всичките шест серии в Ащанга Виняса. 

След поемането на управлението на шалата, Шарат става всеки ден в 1 ч. сутринта, за да практикува преди да започне да преподава на своите ученици. И до днес, той продължава да преподава в Майсор, където живее заедно със своето семейство.

ov