Icon 12

Таруна Йога

След като завършва университет, Тодор Таруна заминава за САЩ, където работи в развлекателния бизнес. Има добър стандарт на живот, но в един момент започва да се чувства неудовлетворен. 

Търсейки позитивна промяна и повече баланс в живота, той решава да стане вегетарианец. През 2012 г. се запознава с Емил Гавраилов –  един от първите йога учители в България, зaпочнaл своята практика още през 60-те години на миналия век. Гавраилов става първият учител по йога на Тодор Таруна. От този момент всеки ден прекарват часове заедно, практикувайки Асана, Пранаяма и походи в планината, говорейки за философията на йогата. 

Дълбоко разбиране за йога на Таруна се задълбочава след изучаване на интегралната система на Сатянанда йога – не само като практикуване на различни асани върху постелката, а по-скоро като цялостен начин на живот. 

В края на лятото на 2013 г. Таруна води двуседмична йога практика в Център за здравословен живот „Vita Rama”, а след това става част от проекта за постоянно. Там се среща с Ел Фрийгано (Христо Христов), който го запознава с практиката на Ащанга Виняса. В началото на 2016 г. заминава за първото си сезонно пътуване в KPJAYI (K.Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute), Майсор, Индия, където учи от пъровизточника на Ащанга Виняса Шарат Джойс – водещият в линията на Ащанга. По време на многократните си пътувания до Индия Таруна посещава едни от най-святите места, като: Джаганат Пури, Вриндавана, Маяпур, Удупи, Гокарна, Шрирангапатна, Мелкоте, Кароли, Талакавери, Пандрупура. Посещава също Джайпур, Гоа, Делхи, Калкута и още.

Таруна практикува и се учи от най-добрите учители в Ащанга Виняса, като Сарасвати Джойс, Петри Райсeнен, Марк Робъртс, Дипика Мехта и други. Най-много обаче научава от учителите си Марк и Джоан Дарби, който са едни от първите западни ученици на К. Патабхи Джойс. От тях той получава задълбочени познания за първа и втора серия на Ащанга, включително асистенции, анатомия и философия. 

През годините обучението на Таруна включва различни курсове по мобилност, FRC – функционално кондициониране и гъвкавост при едни от най-добрите преподаватели в света. Понастоящем Таруна практикува Трета (Advanced A) и части от Четвърта серия (Advanced В) на Ащанга Виняса. 

Обучението на Таруна преминава още през йога философията в колежа по Ведически науки в Англия, където завършва 3-годишен курс по Бхагавад Гита, Упадешамрита, Ишопанишад и други йога писания под ръководството на Бхакти Прабхава Свами. През 2017 г. получава духовно посвещение в Брахма Мадхва Гаудия сампрадая от Шачинандана Свами. Тогава получава името Таруна Кришна Даса.

От 2017 до 2019 г. Таруна води Майсор програма в Тристана Ащанга йога в София, а през 2020 г. и 2021 г. води майстор програма в Ащанга йога Шала София. 

От 2017 г. прави ежегодни йога ритрийти и семинари, наречени „Йога Дхарма”. В тях той се опитва да представи йогата като начин на живот и да предаде нейните безбройни ползи, преминаващи отвъд физическото ниво, през психическото, достигайки до самата сърцевина на нашето същество – душата.