Във философията на йога се обяснява, че материята във Вселената произлиза от един основен субстракт „Пракрити“ или материалната енергия, състоящ се от три фундаментални сили, наречени гуни – Сатва (баланс), Раджас (страст) и Тамас (невежество). Гуна е санскритска дума, която може да бъде преведена като качество, начин или атрибут. Чрез взаимодействието на тези сили, „пракрити“ се проявява като Вселената. Следователно всичко, което може да бъде познато в този свят, осезаемо и неосезаемо, е проява на гуните в техните различни форми и комбинации. Поради наличието на по-висше съзнание, човек има възможността съзнателно да променя съотношенията на гуните в тялото и ума си.  Те могат да бъдат манипулирани чрез увеличаване и намаляване на контакта или взаимодействието с неща, които принадлежат към дадената гуна.

Ето и един пример: Приемаме храна, която е люта (раджас) и съответно ние сме повлияни от състояние на нервност и активност. Когато хапнем тежка и мазна храна сме повлияни от състоянието на тамас или летаргия, а когато хапнем плодове или зеленчуци – от саттва (лекота, хармония). 

Представете си, че сте приготвили сладкиш за ваш любим човек, но през деня нещо ви разстройва или депресира и решавате да изядете сладкиша сам, а не да го дадете на любимият ви човек. Но след това преяждате, заболява ви корема и се чувствате зле. В този прост пример можете да видите всичките три гуни преплетени. Намерението ни да удовлетворим близкият човек е сатвично, следва депресията, която е в гуната на невежеството „тамас“. След което се преминава в „раджас“ чрез желанието да изядете сладкиша и накрая пак „тамас“, породен от преяждане, което води до летаргично състояние.

Тамас е състояние на мрак, невежество, инерция, бездействие и материализъм. Тамас е проявява на невежеството и създава заблуда, която пречи да бъде разбрана духовна истина. За да се намали тамас, избягвайте тамастични храни, спане повече от нужното, бездействие, пасивност и лошо общуване, приемане не наркотици и опияти. Тамасичните храни включват меса, гъби, лук, чесън, такива, които са развалени, химически обработени, преработени или рафинирани и оставени да престоят повече от 3 часа.

Раджас е състояние на действие, променливост и движение, породени от възбуда, страст и раздразнение. Раджас създава привличане, копнеж и привързаност, които в началото може да ни привличат, но в последствие имат неблагоприятен ефект – алчност, завист, гняв, егоизъм, похот и др. Такъв тип неща са пържени и пикантни храни, прекомерната физическа активност, преработване, силна музика, прекомерна мисловна дейност, консумиране стимуланти и разврат. Пребивавайки дълго в това състояние постепенно човек изпада в тамас поради преумора.

Сатва е състояние на знание, хармония, баланс, равновесие, радост и интелигентност. Тя е най-благоприятна платформа за себереализация и духовна практика. За да може тя да доминира, ние трябва да се редуцираме раджас и тамас и да се асоциираме със среда, дейности и общуване, които са сатвични. Сатва дава чувство за удовлетворение и лекота, а дейностите в сатва гуна няма никакви неблагоприятни последствия както при тамас и раджас. Йогийски практики и начин на живот издигат ума и тялото до сатва гуна, като по този начин йогина е способен да се издигне до трансцедентална духовна платформа, наречена шуда сатва. Това е състояние, при което всички материални замърсявания са изчистени и йогина е напълно осъзнат за духовната си същност.

Сатвичните храни включват пълнозърнести храни, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци, които израстват над земята.